(op woensdag 29 juni 2005)
Met een jubileumviering op de Konviktsdag sloot de priesteropleiding Ariënskonvikt op woensdag 29 juni 2005 het jubileumjaar 2004-2005 af. Met verschillende festiviteiten, o.a. een reis naar Rome, werd dit jaar het 25-jarig jubileum van de Utrechtse priesteropleiding gevierd. Al eerder in dit jubileumjaar mochten wij de priesterstudenten en hun begeleiders rondleiden langs plaatsen in Enschede, waar Ariëns geleefd en gewerkt heeft.
Nu waren wij (Het Ariëns Comité) met een kleine delegatie aanwezig bij de slotviering. Na een ontvangst met koffie en thee in de tuin aan de Catharijnesteeg achter de kathedraal werd het programma geopend met een plechtige eucharistieviering in de kathedrale kerk. Kardinaal Simonis was helaas verhinderd vanwege een verblijf in Rome. Voorgangers waren nu: mgr De Korte, hulpbisschop van Utrecht en ooit zowel student als rector van het Ariënskonvikt, mgr Eijk, bisschop van Groningen, wiens bisdom ook participeert in deze priesteropleiding, en vicaris-generaal Rentinck, indertijd de eerste rector van het konvikt. In een plechtige viering, waarin ook talrijke priesters, oud-studenten van het konvikt, meecelebreerden, werd een band gelegd tussen het hoogfeest van Petrus en Paulus en het jubileum van de priesteropleiding.
Tijdens de daaropvolgende lunch in de tuin met soep en broodjes was er alle gelegenheid voor de genodigden om elkaar te ontmoeten. Het middagprogramma vond plaats in het Auditorium van het nabijgelegen Museum Catharijneconvent. Dit beschikt gelukkig ook over een bovenzaal, waardoor er voor alle aanwezigen een plaats was.
Na een inleiding over het Ariënskonvikt door de huidige rector Norbert Schnell hield mgr Eijk een lezing over "Christelijke identiteit in de moderne samenleving". Daarin benadrukte hij, dat identiteit in de eerste plaats een gave is van God aan de individuele mens. In de geloofsopvoeding en de catechese zal de voornaamste invalshoek dan ook moeten zijn het directe contact met God.
Daarna was het de beurt aan Henri ten Have, oud-student van het konvikt en thans pastoor te Arnhem, die een inleiding hield over Alphons Ariëns met de nadruk op zijn spiritualiteit. In het kader van de mogelijke zaligverklaring onderzoekt Ten Have momenteel de deugden van Ariëns. Zijn bevindingen zullen een plaats krijgen in de Vita Spiritualis (deugdenbiografie). Hij vertelde van Ariëns' beoefening van de soberheid, zijn vasten en ook zijn praktijk van zelfkastijding. Daarnaast bleek de toch vooral als actief organisator bekend staande "priester van de arbeiders" veel zorg te hebben besteed aan brevier- en rozenkransgebed, aanbidding en meditatie. Ook liet hij zich bij voorkeur inspireren door heiligenlevens. Graag beriep hij zich op de woorden van Paulus "caritas Christi urget nos" (de liefde van/voor Christus dringt ons) alsmede van die van het "te pas en te onpas aandringen". Zijn levensmotto bij al zijn activiteiten was steeds "als Christus maar verkondigd wordt".
Mgr van Luyn van Rotterdam nam hierna het woord om zijn dank uit te spreken voor de goede contacten die het Ariënskonvikt inmiddels ook onderhoud met het bisdom Rotterdam en zijn priesterstudenten. Hij overhandigde rector Schnell een ere-plaquette van datzelfde bisdom.
Het middagprogramma werd besloten door student Casper Pikkemaat, die aan de hand van foto's middels een computeranimatie een beeld projecteerde van 25 jaar Ariënskonvikt. Hierbij kwamen ook de liefhebbers van de gulle lach ruimschoots aan hun trekken.
Inmiddels was het tijd geworden voor de Vespers en toog het gezelschap weer naar de kathedraal.
Het laatste onderdeel van deze boeiende en afwisselende dag was een barbecue, die weer in de tuin plaatsvond. Opvallend was de snelheid waarmee de koks er in slaagden de diverse vleessoorten gaar te krijgen. Ook voor het overige was deze dag perfect georganiseerd. Begunstigd door het mooie weer en onder het genot van hapjes en drankjes werden vele herinneringen opgehaald.
Toen wij rond 19.00 naar de trein gingen om huiswaarts te keren, was het duidelijk dat vele anderen dit voorbeeld voorlopig nog niet zouden volgen.