Paus Benedictus XVI heeft tijdens de audiëntie van woensdag 28 oktober 2009 de spirituele biografie van Alphons Ariens uit de handen van de auteur, Henri ten Have, in ontvangst genomen. Pastoor Ten Have over deze ontmoeting: “Wat mij opviel, was dat de paus de tijd nam om rustig te luisteren naar een ieder die hem iets aanbood en hem iets wilde zeggen. Heel bijzonder vond ik dat hij, toen hij het boek aannam, ook vroeg of dit de Ariëns van het Ariënskonvikt was, wat ik uiteraard bevestigde. Hij vroeg naar mijn huidige taak en wenste me Gods zegen over mijn persoon en werk. Dat betrek ik dus ook op de parochies waar ik mag werken”.

Beschrijving

De volgende dag heeft Ten Have zijn boek ook aangeboden aan de nieuwe Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel, baronesse H.J.C.M. van Lynden-Leijten, die door haar functie ook met zaligverklaringsprocessen te maken krijgt. Al verschillende jaren wordt gewerkt aan de voorbereiding van een zaligverklaringsproces voor Ariëns, waarvoor een bovennatuurlijke gebedsverhoring vereist is.

Deze Ariënsbiografie kwam in het najaar van 2008 uit. De vorige levensbeschrijving van Ariëns was toen al weer dertig jaar oud. Voor deze nieuwe biografie viel de keuze op een andere invalshoek: het moest een spirituele beschrijving worden die zou ingaan op de spiritualiteit van deze maatschappelijk actieve priester én die aan zou sluiten bij de tijdgeest, waarin grote belangstelling voor het thema ‘spiritualiteit’ bestaat. Bovendien wilde de auteur met deze biografie nog iets, namelijk “Ariëns zelf zoveel mogelijk aan het woord laten. Hij spreekt in het boek echt tot ons, via citaten uit preken en toespraken,” zo zegt Ten Have. Daarvoor raadpleegde hij zowel originele archiefstukken als bestaande publicaties.
Ariëns werd bekend als drankbestrijder en voorvechter van de rechten der arbeiders, maar Ten Have laat in zijn boek zien dat deze inspanningen steeds gevoed werden door zijn priesterlijke spiritualiteit.

Henri ten Have: ‘De liefde van Christus laat ons geen rust: de spiritualiteit van Alphons Ariëns’, Valkhof Pers, Nijmegen 2008, 186 blz., € 17,50, ISBN 9789056252878. Bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel.: 030 2338033.

4-11-2009

icon1