VHV uitnodiging 24 maart 2022 Hengelo

Alphons Ariens en Herman Bode, Twentse vakbondspioniers 
Twentse vakbondsgeschiedenis.

CNV en FNV werken samen in de organisatie St. Vrienden van de Historie van de Vakbeweging. De werkgroep Twente organiseert regelmatig themabijeenkomsten over de geschiedenis in ons gebied.

Dichtbij huis deze keer in Enschede waar Alphons Ariens werkte en in Oldenzaal waar Herman Bode is geboren praten we over de twee tijdvakken waarin ze actief waren. Ariens (1860 – 1928) en Bode (1925 – 2007).

Beide kwamen uit verschillende milieus en gingen  hun eigen weg in het leven. De één werd kapelaan en de ander fabrieksarbeider. Maar beide bekommerden zich om  “het gewone volk”. Bij Ariens waren het de textielarbeiders. Zijn credo was: Alles voor de arbeiders, alles door de arbeiders. Bode was als vakbondsbestuurder de man van de werkvloer.Ook na zijn pensionering bleef hij zich inzetten voor de zwakkeren in de samenleving.

Op donderdag 24 maart 2021 organiseert de werkgroep Twente van de Vrienden van de Historie van de Vakbeweging een themabijeenkomst over deze vakbondspioniers. AlphonsAriens, de oprichter van de eerste R.k. Twentsche Fabrieksarbeidersbond, de basis voor de katholieke arbeidersbeweging in Nederland en Herman Bode, ook wel de laatste arbeider in de FNV-top genoemd.

De bijeenkomst is van 17.30 tot 20.30 uur en vindt plaats in de grote zaal van ’t Berflo, Apolloplein 1 7552 VG Hengelo.

U wordt ontvangen met een kop soep en een broodje.

Sprekers zijn:

• Jan Hinke, redacteur van ’t Inschrien, het blad van de Oudheidkamer Twente en secretaris van het Ariënscomité. Hij zal m.n. de rol en de betekenis van Alphons Ariens toelichten.
• Eef van Vilsteren, gepensioneerd bedrijfspastor en medeauteur van het boek ‘Herman Bode Vakbondsman’zal ingaan op diens betekenis en plaats in de vakbeweging.

Na de inleidingen van beide sprekers volgt een forumdiscussie onder leiding van Gerrit Stemerding, lid van onze werkgroep.

Na afloop van de bijeenkomst is er de mogelijkheid om met een drankje nog eens na te praten.

Aanmelden (ook voor niet-leden) kan vóór 16 maart a.s. op het mailadres This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Het aantal deelnemers is beperkt dus meldt u zich s.v.p. zo spoedig mogelijk aan.

Twente, 24 februari 2022.

St. Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV)

Werkgroep Twente
Dick Boer, Voorzitter.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.