Persbericht over de winnaar

Inloophuis ‘De Herberg’ in Westervoort winnaar Ariëns Prijs voor Diaconie 2013

ARNHEM - Het diaconaal inloophuis ‘De Herberg’ in Westervoort heeft de Ariëns Prijs voor Diaconie 2013 gewonnen. Mgr. Th. Hoogenboom reikte zaterdag 5 oktober de Prijs uit aan de verraste winnaar.

In totaal waren er 28 diaconale projecten genomineerd voor het kunstwerk en de prijs van 1.000 euro. De Herberg is een modern diaconaal centrum met veel vrijwilligers, die actief zijn met de Werken van barmhartigheid. Opvallend is het gebruik van sociale media. o.a. bij de Weggeefhoek.

De tweede en volgende prijzen zijn uitgereikt aan de parochie De Goede Herder in Hengelo met het project Maatschappelijk stage jongeren, het Werkoverleg Overheid Religies en Levensbeschouwing Doetinchem (WORLD) met allerlei diaconale activiteiten en de werkgroep Preken of praten uit Montfoort met een project rond het overmatig gebruik van alcohol en drugs door jongeren. De Ariëns Prijs is bedoeld voor een diaconaal project of activiteit, gericht op zorg en barmhartigheid, gerechtigheid; verzoening en vergeving. Diaconie betekent kortweg dienst aan de naaste, in en vanuit de geloofsgemeenschap.De Ariëns Prijs voor diaconie bestaat sinds 2002 en wordt elke drie jaar uitgereikt. De prijs is vernoemd naar de priester Alfons Ariëns, die in de eerste helft van de vorige eeuw in het aartsbisdom een grote betrokkenheid toonde bij de in armoede verkerende arbeidersgezinnen in Twente. Hij richtte onder andere een arbeidersbond op. De organisatie van de prijs is in handen van het Ariëns-Comité en de Diocesane Kerkelijke Caritas Instelling van het Aartsbisdom Utrecht. De jury heeft in het afgelopen jaar alle 28 voorgedragen projecten bezocht en gesproken met de initiatiefnemers en uitvoerders. De gesprekken zijn gebundeld in het boekje Werken vanuit je hart, dat ruim is verspreid in het aartsbisdom Utrecht.

Ter informatie: Bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   download : www.dkci-utrecht.nl


Uitreiking Ariëns Prijs voor Diaconie 2013

Hulpbisschop mgr. Th. Hoogenboom heeft zaterdag 5 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst de winnaars van de Ariëns Prijs voor Diaconie van het Aartsbisdom Utrecht bekend gemaakt. Uit de in totaal achtentwintig voorgedragen projecten werd het inloophuis ‘De Herberg’ in Westervoort uitgeroepen tot winnaar. “U bent een initiatief dat zich het lot aantrekt van mensen in de eigen samenleving, dat een open huis aanbiedt, veel activiteiten van allerlei groepen ondersteunt, de mond roert in de kerk, in de wijk en op het internet; een initiatief dat een hart onder de riem steekt, over de tong gaat, de ogen laat uitkijken, en de oren laat klapperen.” De winnaar ontving een kunstwerk en een geldbedrag van duizend euro.

Wij helpen jou en jij helpt ons

“U heeft dit diaconale initiatief grondig voorbereid. U heeft gekozen voor een structurele aanpak om zich over mensen in nood te ontfermen. U ontwikkelt een rijkdom aan initiatieven, alles heeft met elkaar te maken en is in korte tijd opgebouwd. U mag gelukkig zijn met charismatisch leiderschap. De kern is presentiepastoraat in de parochie: van binnen naar buiten. De groep van ruim dertig 30 vrijwilligers is actief en signaleert tevens waar nood is. De vrijwilligers maken in hun onderlinge contacten gebruik van intervisie. Het gebruik van sociale media bij diaconie en de ruilwinkel is innovatief en andere parochies en PCI’s kunnen er iets van leren. U bereikt met uw initiatief naast de gebruikelijke groepen nieuwe doelgroepen, veelal tussen 40-55 jaar, en van andere komaf dan de Nederlandse. Het contact is bezinnend, zorgvuldig, (inter)religieus informerend, de seizoenen volgend. Met de sociale media kunnen mensen op het spoor van het evangelie komen. U geeft ook workshops over het gebruik van sociale media. De weggeefhoek is uiting van duurzaamheid en ruileconomie. U werkt natuurlijk oecumenisch en u betrekt de jongeren van de M25 groep worden bij het geheel. Uw motto: wij helpen jou en jij helpt ons. Dat u met vele vrijwilligers dit inloophuis en ontmoetingscentrum heeft gestart en nog wil uitbreiden is in de ogen van de jury te prijzen”, aldus het juryrapport. Andere winnaars
De jury mocht naast het Inloophuis De Herberg in Westervoort nog drie winnaars eren. Deze drie projecten ontvingen elk een uniek kunstwerk, dat de eigen activiteit symboliseert, plus een geldbedrag van 250 euro. De drie projecten zijn: de parochie De Goede Herder in Hengelo met het project Maatschappelijk stage jongeren, het Werkoverleg Overheid Religies en Levensbeschouwing Doetinchem (WORLD) met allerlei diaconale activiteiten en de werkgroep Preken of praten uit Montfoort met een project rond het overmatig gebruik van alcohol en drugs door jongeren.

Werken vanuit je hart
De Ariëns Prijs voor diaconie bestaat sinds 2002 en wordt elke drie jaar uitgereikt. De organisatie van de prijs is in handen van het Ariëns-Comité en de Diocesane Kerkelijke Caritas Instelling van het Aartsbisdom Utrecht. De jury heeft in het afgelopen jaar alle 28 voorgedragen projecten bezocht en gesproken met de initiatiefnemers en uitvoerders. De gesprekken zijn gebundeld in het boekje Werken vanuit je hart, dat ruim is verspreid in het aartsbisdom Utrecht.

Ter informatie: Bestellen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   download : www.dkci-utrecht.nl