Beste mensen, goedemorgen,

Goedemorgen aan onze voorgangers bisschop de Korte van Groningen-Leeuwarden, vicaris Hoogenboom en pastor Monninkhof van de St. Jacobuskerk. We zijn verheugd met de muzikale klanken van de Koninklijke Leo Harmonie, die zoals elk jaar deze gedachtenisviering muzikaal opluistert, evenals het koor van de parochie. Ich begrüsse hertzlich unsere Gäste von der Kolping Familie aus Gronau.

De verbouwing van de kerk is zover gevorderd, dat ik u vandaag hier in deze ruimte namens het Ariëns-Comité van harte mag verwelkomen in deze jaarlijkse dienst van herdenking en bezinning rond de priester Alphons Ariëns. Ik ben Hub Crijns en sinds 2001 vice-voorzitter. Voorzitter is Mgr. Eijk. Ik werk als directeur van het landelijk bureau DISK, het landelijk centrum voor het oecumenisch arbeidspastoraat. Alphons Ariëns vroeg toen hij als jonge priester bij parochianen op huisbezoek ging hoe het op hun werk ging en wat dat verdiende en zo is hij al doende de eerste arbeidsaalmoezenier of arbeidspastor van Nederland geworden.

Het is gebruikelijk dat ik op deze plek iets vertel over onze activiteiten. Dit jaar konden we op 29 april vieren dat Alphons Ariëns 150 jaar geleden geboren is. Op zaterdag 27 april hebben we de Ariëns Lezing 2010 in dat teken gesteld met twee boeiende bijdragen van Wouter Beekers over christelijk-sociaal denken en Wim Nijhof over Alphons Ariëns en zijn relatie met de grote textielfamilies. We hebben in Maarssen eind augustus weer een mooie herdenkingsviering kunnen houden. En vandaag is er de najaars gedachtenisviering. De belangstelling voor Ariëns groeit. We hebben tekenen dat de devotie voor Ariëns is toegenomen. Ondanks de verbouwing van de kerk trekt de Maria-Ariëns kapel in deze kerk volop bezoekers.

We hebben dit jaar ook vorderingen gemaakt met de officiële procedure van de zaligverklaring in Rome. In Rome is Mgr. Kasteel benoemd als postulator om onze zaken te behartigen en in het aartsbisdom heeft Pastor Henri ten Have de taak van vice-postulator op zich genomen. Met deze twee benoemingen is het zaligverklaringsproces in handen gekomen van weer een nieuwe generatie. Voor zover we thans kunnen nagaan is aan alle formaliteiten voldaan. We hopen natuurlijk op een bijzonder teken dat op voorspraak van Alphons Ariëns verricht is. Mensen die kunnen getuigen dat door de devotie voor Ariëns een bijzondere gebeurtenis of wonder is gebeurd, vragen we nog steeds om dit aan ons of bij het aartsbisdom Utrecht te melden.

Dit jaar hebben we samen met de diaconale dienstverlening in het aartsbisdom de Ariëns Prijs voor Diaconie uitgereikt. Deze Prijs wordt om de drie jaar uitgereikt. Maar liefst 29 projecten heeft de deskundige jury voorgeschoteld gekregen en elk jurylid heeft een vijftal bordjes diaconie bezocht en verhapstukt. Van al die geslaagde etentjes zijn verhalen gemaakt, die gebundeld zijn in het boekje Ga en doe evenzo. Een aanrader omdat u zo een goede impressie krijgt van de diaconale kwaliteiten van de parochies. Op 9 oktober heeft Mgr. Hoogenboom de winnaars va de Ariëns Prijs 2010 bekend kunnen maken in een druk bezochte werkdag. De eerste prijs is gegaan naar het fotoproject De Ongeziene gezien uit Apeldoorn. De volgende drie beste projecten zijn volgens de jury de werkgroep Troostdekentjes uit Tubbergen, het netwerk Diana tegen armoedebestrijding uit Rheden en Rozendaal en het Eerste Communieproject uit de parochie Maarssenbroek.

Ik maak u attent op onze stand achter in de kerk. U vindt daar de serie boekjes die ontstaan zijn vanuit onze Ariëns Lezingen, evenals kaarsen en boeken achter in de kerk. Als Ariëns Comité willen we een adressenbestand opbouwen van mensen, die geïnteresseerd zijn in ons werk en die ons ook willen steunen als donateur. Ik nodig u uit om uw adres op onze lijsten te schrijven of ons adressen van mensen door te geven met deze interesse.

Na het einde van de dienst vraag ik u om nog naar de laatste muzikale bijdrage van de Leo Harmonie te blijven zitten luisteren. Het is zeer de moeite waard. Ik wens u een goede gedachtenisviering toe.

Drs.H.Crijns,  voorzitter Landelijk Ariens-Comite,

zondag 21 november 2010, Ariensgedachteniskerk Enschede