Dr. Chris Dols
Van League of the Cross naar Kruisverbond.
Kardinaal Henry Manning als inspiratiebron voor de drankbestrijder Alphons Ariëns.
Nijmegen | 22 april 2022 | 13.30u - 17.00u
Uitnodiging Ariëns Lezing 2022

Ariëns Lezing 2022
Op 22 april 2022 wordt de Ariëns Lezing 2022 georganiseerd door het Ariëns Comité, samen met het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) te Nijmegen, nadat de editie van 25 november 2021 moest worden uitgesteld vanwege de lockdown. Deze studiemiddag wordt sinds het overlijden van Alphons Ariëns in 1928 gehouden en ditmaal op de plaats van het omvangrijke Ariëns-archief. We volgen uiteraard de COVID- 19-richtlijnen zoals die op dat moment zullen gelden voor de Radboud Universiteit en tevens is de lezing online te volgen via Zoom.
Deze editie spreekt dr. Chris Dols, historicus en erfgoedspecialist, over het leven en
werk van Alphons Ariëns, die als priester, missionair theoloog en emancipator een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de katholieke drankbestrijding in ons land.
Daarbij zal Dols op basis van dwarsverbanden
tussen de Engelse casus van kardinaal Henry
Manning en zijn League of the Cross en
de Nederlandse casus van Ariëns en zijn
Kruisverbond vooral aandacht schenken aan het tot nu toe onderbelichte aspect van de internationale dimensies. Het onderzoek hiervoor verrichtte Dols niet alleen in het Ariëns-archief, maar ook in de British Library (London) en de National Library of Scotland (Edinburgh).
Sinds 2007 publiceert Dols uitvoerig over het historisch fenomeen van de drankbestrijding. Thans is hij als conservator van Radboud Erfgoed
en lid van de Radboud Jonge Akademie verbonden aan de Nijmeegse universiteit. Het belooft een boeiende lezing te worden, waarin duidelijk zal worden waarom Ariëns nog altijd van belang is binnen het thema van drankmisbruik en drankbestrijding.

13.30 - 14.00 uur 14.00 - 14.15 uur
14.15 - 15.15 uur
15.15 - 15.30 uur 15.30 - 16.15 uur
16.15 - 16.20 uur 16.20 - 17.00 uur
Ontvangst met koffie en thee
Welkom en opening door Hub Crijns, vicevoorzitter Ariëns Comité, die u bijpraat over het comité en het proces van zaligverklaring van Alphons Ariëns
Lezing door dr. Chris Dols
‘Van League of the Cross naar Kruisverbond. Kardinaal Henry Manning als inspiratiebron voor de drankbestrijder Alphons Ariëns’
Pauze met thee en koffie
In gesprek met elkaar.
Er is alle ruimte voor discussie met de gespreksleider en met elkaar
Afsluiting van de Ariëns Lezing 2021 door Hub Crijns
Napraten en de mogelijkheid om de stand van het Ariëns Comité te bezoeken
Programma

Praktische informatie
Locatie: Universiteitsbibliotheek, Instructiezaal 01.05d Erasmuslaan 36, 6525 GG Nijmegen
Bereikbaarheid
Met het openbaar vervoer: vanaf Station Nijmegen centraal gebruik buslijn 10 (Heyendaal Shuttle), en stap uit bij halte Universiteitsbibliotheek. Plan uw reis via www.9292.nl
Met de auto: raadpleeg uw routeplanner en de website van de Radboud Universiteit voor parkeeropties: www.ru.nl/uvb/services/parkeren/
Aanmelden
De zaal (Instructiezaal 01.05d, gelegen op de 1e verdieping van de Universiteitsbibliotheek) is vanaf 13.30 uur open. De toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. U kunt zich tot 14 april aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een CC naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We volgen de COVID-19-richtlijnen die op dat moment gelden voor het hoger onderwijs. U bent van harte welkom. Maar er passen slechts 30 personen in de zaal, dus wees er snel bij.
Als het aantal fysieke plekken vergeven zijn of u bent er liever op afstand bij, dan kunt u zich aanmelden voor een digitale deelname tot 19 april. De lezing zal online via Zoom te volgen zijn. De Zoom-link ontvangt u een dag van tevoren op 21 april.
Bezoek voor meer informatie onze website: www.arienscomite.nl

VHV uitnodiging 24 maart 2022 Hengelo

Alphons Ariens en Herman Bode, Twentse vakbondspioniers 
Twentse vakbondsgeschiedenis.

CNV en FNV werken samen in de organisatie St. Vrienden van de Historie van de Vakbeweging. De werkgroep Twente organiseert regelmatig themabijeenkomsten over de geschiedenis in ons gebied.

Dichtbij huis deze keer in Enschede waar Alphons Ariens werkte en in Oldenzaal waar Herman Bode is geboren praten we over de twee tijdvakken waarin ze actief waren. Ariens (1860 – 1928) en Bode (1925 – 2007).

Beide kwamen uit verschillende milieus en gingen  hun eigen weg in het leven. De één werd kapelaan en de ander fabrieksarbeider. Maar beide bekommerden zich om  “het gewone volk”. Bij Ariens waren het de textielarbeiders. Zijn credo was: Alles voor de arbeiders, alles door de arbeiders. Bode was als vakbondsbestuurder de man van de werkvloer.Ook na zijn pensionering bleef hij zich inzetten voor de zwakkeren in de samenleving.

Op donderdag 24 maart 2021 organiseert de werkgroep Twente van de Vrienden van de Historie van de Vakbeweging een themabijeenkomst over deze vakbondspioniers. AlphonsAriens, de oprichter van de eerste R.k. Twentsche Fabrieksarbeidersbond, de basis voor de katholieke arbeidersbeweging in Nederland en Herman Bode, ook wel de laatste arbeider in de FNV-top genoemd.

De bijeenkomst is van 17.30 tot 20.30 uur en vindt plaats in de grote zaal van ’t Berflo, Apolloplein 1 7552 VG Hengelo.

U wordt ontvangen met een kop soep en een broodje.

Sprekers zijn:

• Jan Hinke, redacteur van ’t Inschrien, het blad van de Oudheidkamer Twente en secretaris van het Ariënscomité. Hij zal m.n. de rol en de betekenis van Alphons Ariens toelichten.
• Eef van Vilsteren, gepensioneerd bedrijfspastor en medeauteur van het boek ‘Herman Bode Vakbondsman’zal ingaan op diens betekenis en plaats in de vakbeweging.

Na de inleidingen van beide sprekers volgt een forumdiscussie onder leiding van Gerrit Stemerding, lid van onze werkgroep.

Na afloop van de bijeenkomst is er de mogelijkheid om met een drankje nog eens na te praten.

Aanmelden (ook voor niet-leden) kan vóór 16 maart a.s. op het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het aantal deelnemers is beperkt dus meldt u zich s.v.p. zo spoedig mogelijk aan.

Twente, 24 februari 2022.

St. Vrienden van de Historie van de Vakbeweging (VHV)

Werkgroep Twente
Dick Boer, Voorzitter.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Beste deelnemers van de Ariëns Lezing 2021,

 

Het spijt ons zeer dat we de Ariëns Lezing 2021 uit moeten stellen. Gezien de ernstige stijging van het aantal coronabesmettingen en de aangekondigde maatregelen is dat verstandig. Een digitaal alternatief is niet aantrekkelijk omdat de meeste deelnemers elkaar graag willen ontmoeten. In januari 2022 willen we een nieuwe datum prikken, jullie ontvangen hiervan bericht van ons.

Net als jullie, hadden we ons op de lezing verheugd. We hopen van harte dat deze golf gauw voorbij gaat en we geven de hoop op een goede afloop niet op!

 

Met hartelijke groet,

Dr. Hans Krabbendam

 

Directeur | Katholiek Documentatie Centrum | Radboud Universiteit | Postbus 9100  | 6500 HA Nijmegen | 024-3620183| www.ru.nl/kdc |

 

In verband met de corona preventie maatregelen wordt de viering aan gepast;

- na de viering is er geen samen zijn en dus ook geen ontmoeting met bisschop, pastores en Ariëns Comité

- in overleg is besloten dat monseigneur Woorts ook dit jaar niet naar Enschede komt

- er is geen samenzang, alleen het koor mag zingen

- de Stadsharmonie, de v.m. Kon. Leo Harmonie, zal niet spelen

- onze vice-voorzitter Hub Crijns zal helaas verhinderd zijn

 

De normale corona maatregelen worden nageleefd, zo ook de 1,5 meter regel.

Uiteraard bent u van harte welkom en we maken er een mooie herdenkingsviering  van. 

Indien u slecht ter been bent en met de auto komt, denk even aan het doorgeven van het kenteken naar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zodat u achter de kerk aan de Walstraat kunt parkeren. (Let op bevestigingsmail)

icon1

In verband met alle corona maatregelen mochten er zondag 15 november maar dertig mensen de viering in de Jacobuskerk te Enschede bijwonen.

Daarom is er na goed overleg besloten om de viering dit jaar kleinschalig te houden. We hebben dus geen bezoekers uitgenodigd die van verre moesten komen. Ook de Kon. Leo Harmonie was niet aanwezig.

In eerste instantiezou Mgr. Woorts de viering zou voorgaan met pastoor Daggenvoorde. I.v.m. de beperkende maatregelen bleef mgr Woorts in Utrecht. Pastoor Daggenvoorde was helaas ook verhinderd. Pastor Carla Berbée heeft de honneurs waargenomen en verzorgde een mooie viering.

IMG 8676

In haar preek legde zij een verband tussen de huidige maatschappelijke situatie waar wij in verkeren en de situatie aan het begin van de 20ste eeuw, de tijd waarin Ariëns zeer actief was. 

IMG 8677

Wij wensen iedereen een goede gezondheid en hopenlijk tot volgend jaar.

icon1

 

Ga naar boven