Ariëns-lezing: Herman Schaepman en Alphons Ariëns

//www.ru.nl/kdc/weten/agenda/@1383697/ariens-lezing-herman-schaepman-alphons-ariens/">https://www.ru.nl/kdc/weten/agenda/@1383697/ariens-lezing-herman-schaepman-alphons-ariens/ gelezen op 1 mei 2023

Datum 

donderdag 15 juni 2023//www.ru.nl/kdc/weten/agenda/@1383697/ariens-lezing-herman-schaepman-alphons-ariens/?vcal=true">Plaats in mijn agenda

Locatie 

Universiteitsbibliotheek, Instructiezaal 01.05d

Organisator(s) 

Ariëns Comité, KDC

Spreker 

Ton Crijnen

Beschrijving 

Het Ariëns Comité nodigt u uit voor de Ariëns Lezing 2023, dat zij samen met het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) organiseert. Het KDC is de bewaarplaats van de omvangrijke archieven van Schaepman en Ariëns. De Ariëns Lezing wordt gehouden, bij het KDC, in de Instructieruimte van de Nijmeegse Universiteitsbibliotheek op 15 juni 2023.

Dit jaar spreekt Ton Crijnen, historicus, journalist en publicist, over leven en werk van Herman Schaepman, die als politicus en dichter een grote invloed heeft gehad op de maatschappelijke en politieke emancipatie van de katholieken. Hij spreekt tevens over Alphons Ariëns, die als priester, missionair theoloog en emancipator een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de katholieke arbeidersbeweging en drankbestrijdingsbeweging in ons land.

In september 2022 publiceerde Ton Crijnen, samen met de recent overleden juriste Ina Herbers, het boek Een groot emancipator (Valkhof Pers) over het leven van Schaepman. Op basis van deze studie zal hij vergelijkingen trekken tussen de werken van Schaepman en Ariëns als twee grote voortrekkers van katholieke emancipatie. Ook zullen hun verschillende manieren van aanpak aan bod komen. Het belooft een boeiende lezing te worden, waarin duidelijk zal worden waarom Schaepman en Ariëns van belang zijn binnen het thema van sociale en politieke emancipatie.

Download hier de digitale flyer met programma: Flyer Arienslezing 2023 (pdf, 485 kB)

E-mail 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanmelden 

De zaal (Instructiezaal 01.05d, gelegen op de 1e verdieping van de Universiteitsbibliotheek) is vanaf 13.30 uur open. De toegang is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. U kunt zich tot 12 juni aanmelden 
via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met een CC naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

U bent van harte welkom. Maar let wel, er passen 30 personen in de zaal, dus wees er snel bij.

Als het aantal fysieke plekken vergeven zijn of u bent er liever op afstand bij, dan kunt u zich aanmelden voor een digitale deelname tot 12 juni.
De lezing zal online via Zoom te volgen zijn. De Zoom-link ontvangt u een dag van tevoren op 14 juni.

Bezoek voor meer informatie onze website: www.arienscomite.nl